20/9/09

Στα ....σκουπίδια!!!

Μερικές φορές τα …σκουπίδια δεν είναι ούτε για πέταμα ούτε για ανακύκλωση γιατί απλά είναι για …διάβασμα!!!
Έχοντας από φύση μια τάση να “ψάχνω” σε “άχρηστα” πράγματα, να την πω περιέργεια, να την πω διαστροφή, να την πω παιδικό κατάλοιπο, όπως και να το πω την έχω την τάση αυτή. Αυτό το “κουσούρι” όπως μου είπε ένας φίλος, μερικές φορές “φέρνει” στα χέρια μου κάποια χρήσιμα πράγματα.
Αυτή την φορά στα χέρια μου έπεσε ένα έγγραφο που τιτλοφορείται:

ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΦΥΤΩΝ ΑΠΟ ΞΗΡΑΣΙΑ με ημερομηνία 30/6/09.

      Σε αυτή την κατάσταση υπάρχουν μέσα, με αύξοντα αριθμό, διάφορα φυτά και δίπλα ο αριθμός των φυτών που ξεράθηκαν π.χ. αριθ. 41 κυπαρισσοειδή 97, αριθ. 21 λιγούστρα 230, αριθ. 25 δάφνες Απόλλωνος 75, αριθ. 40 πεύκα 48 κλπ.
      Επειδή το σύνολο των φυτών είναι υπερβολικά μεγάλο 1614(!!!) και φυσικά μεγάλου οικονομικού κόστους (με μέσω όρο 10 ευρώ το φυτό περίπου, μας κάνουν 16 χιλιάδες 140 ευρώ περίπου), πέραν του περιβαλλοντολογικού, “έψαξα” λίγο πιο βαθιά το θέμα μαζεύοντας πληροφορίες, εδώ μπαίνει στη μέση η άλλη τάση που έχω να ψιλοψάχνω αυτά που μου φαίνονται περίεργα, μετά από δυο-τρεις μέρες, νομίζω ότι βρήκα κάτι που αξίζει να το μάθετε κι εσείς. Αφού βεβαιώθηκα πρώτα ότι πρόκειται για φυτά από το φυτώριο του δήμου.
      Κατ’ αρχήν μιλάμε για ξηρασία τον έκτο μήνα του χρόνου και όπως είναι φυσικό η ξηρασία δεν έχει να κάνει με παρατεταμένη υψηλή θερμοκρασία αλλά με έλλειψη νερού(!!!!) και προφανώς έχει να κάνει με “αμέλεια” κάποιων υπευθύνων. Τα φυτά δεν ξεραθήκανε στους κήπους, φυτεμένα δηλαδή, άρα αποκλείουμε τους κηπουρούς, ξεραθήκανε στο φυτώριο του δήμου(!!!!!), άρα η “αμέλεια” έχει να κάνει με τους υπεύθυνους του φυτωρίου. Έμαθα ότι ο προηγούμενος υπεύθυνος στο φυτώριο δεν άρεσε σε κάποιους και προωθήθηκε άλλος από τον αντιδήμαρχο (σωστά κ. Αγαδάκο;). Επίσης μια πληροφορία που δεν διασταυρώθηκε μου είπε ότι ο προωθηθής νέος “υπεύθυνος” για τα φυτώρια που ανέλαβε ήταν υπεύθυνος και για την φωτιά (έμεινε κρυφή με κάθε τρόπο) που είχε πάρει το παρκάκι στην Φωκίδος. Και εκεί από “αμέλεια” συσσωρεύτηκαν ξερόκλαδα από τα κλαδέματα για μεγάλο διάστημα και κάποιος αγανακτισμένος(;), τρελός(;), νεολαίος(;) και δεν ξέρω τι άλλο, έβαλε φωτιά με κίνδυνο εξάπλωσης μέσα στην πόλη αφού τα σπίτια είναι σε απόσταση αναπνοής από το παρκάκι.
      Κάποια στιγμή λοιπόν θα πρέπει όλοι αυτοί οι κύριοι που τους ανατίθεται κάποια υπεύθυνη θέση και δεν έχουν την απαραίτητη υπευθυνότητα, να έχουν την τόλμη να αρνηθούν τη θέση, όπως επίσης αυτοί που προωθούν τους “δικούς” τους, να αναλαμβάνουν την ευθύνη και να δημοσιοποιούν και τις αποτυχημένες επιλογές τους όπως κάνουν με τις επιτυχημένες, με δελτία τύπου κλπ. (τι διάολο χρυσοπληρώνουμε τον “ψηφιακό δήμο” και τα φυλλάδια). Έτσι είναι κύριε αντιδήμαρχε τολμήστε επιτέλους μια φορά να αναλάβετε την ευθύνη που σας αναλογεί όχι μόνο στις “καλές” αλλά και στις “στραβές”. Όμως θα πρέπει να καταλάβετε ότι όταν η αμέλεια καταντάει να γίνει συνήθεια, σταματάει να είναι αμέλεια και γίνετε ανικανότητα. Ξέρω ότι κάποιοι θα με κριτικάρουν λέγοντας ότι τα βάζω με τους εργαζόμενους. Λάθος κύριοι, δεν τα βάζω με τους εργαζόμενους αλλά με τους ανίκανους να προΐστανται και με τις ευθύνες των διοικούντων να τοποθετούν τους γνωστούς και τους “δικούς” τους σε θέσεις ευθύνης.
      Το ερώτημα που προκύπτει είναι: Ποιος θα “πληρώσει” για την ζημιά; Γιατί ξέρουμε ποιος θα πληρώσει στην πράξη το “χάσιμο” των φυτών, σε χρήμα και σε περιβάλλον αφού “έχασε” τα φυτά το φυτώριο και κατ’ επέκταση ή πόλη.

Υ.Γ. Ειλικρινά απορούσα πως ο κ. Κονδύλης αυτή τη φορά δεν είχε την κατάλληλη “πληροφόρηση” για να κάνει τον γνωστό χαμό που κάνει στα δημοτικά συμβούλια σηκώνοντας θέματα για “ψήλου πήδημα”, ειδικά σε θέματα που έχουν να κάνουν με οικονομικά. Ψάχνω όμως διασταύρωση της πληροφορίας ότι ο συγκεκριμένος “υπεύθυνος” ήταν υποψήφιος με την συνδικαλιστική παράταξη που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, πράγμα που μου λύνει την απορία που είχα.

Υ.Γ.2 Εκείνα τα φυτά στο γκαράζ που ήταν φυτεμένα στους παλιούς κάδους γιατί ξεράθηκαν; Μήπως και αυτά από “έλλειψη” νερού; Μήπως και αυτά από αμέλεια του ίδιου “υπεύθυνου; Γιατί σαν ιδέα το φύτεμα των κάδων ήταν πολύ καλή για να μην αρέσει σε κάποιον και να τα αφήσει να ξεραθούν, εκτός και αν δεν τους άρεσε που η ιδέα ήταν του Θωμά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου